Rönesans Tower
Rönesans Tower

Rönesans Tower – Araziye uygun tasarım ve yeşil teraslar

Rönesans Tower projesi İstanbul’un Anadolu yakasında Kozyatağı/Ataşehir bölgesinde inşa edilen, 40 katlı ve 186 metre yüksekliğinde ve 86.200 m² inşaat alanı olan yüksek katlı ofis projesidir. Proje inşaatı 2012 de başlayıp 2014 yılında bitilerek 2 yıl gibi kısa sürede inşa edilmiştir. Tasarımına Kapadokya’daki Peri Bacaları ilhan kaynağı olmuştur. Mimari tasarım FXFOWLE şirketi tarafından, Strüktürel tasarım ise DeSimone Consulting Engineers ve PLLC ortak çalışmasıyla oluşturulmuştur. Rönesans Tower LEED platin sertifikasına uygun olacak şekilde tasarlandı. Üç grup halindeki gökyüzü bahçeleri kritik alanlara yerleştirilmiştir. İki katlı bahçeler iç ve dış mekanlar arasında termal bir tampon görevi üstlenerek ofis çalışanlarının temiz hava almasını sağlamaktadır.

Rönesans Tower Dış Görünüşü
Rönesans Tower Dış Görünüşü

Osmanlı geometrik motiflerinden ipuçlarını alan ve çevresindeki yerel yeryüzü biçimlerinden ilham alan kristalimsi, yontulmuş kütlesi, optimum güneş kontrolü için tasarım hatları yaklaşık 33 derece denmektedir. Çift katmanlı perde duvar, ısı yüklerini daha da azaltmak için kesikli altın renkli ince bezler içerir. Üçlü çift yükseklikli gökyüzü bahçelerinin gruplandırılması, dış ve iç kısım arasında termal tampon, temiz havaya erişim ve ofis çalışanları için bir rahatlık sağlar.

Bina cephe kaplamasında yüksek performanslı camlar, tasarım yapılırken dikkate alınan doğal aydınlatma, ferah yeşil teraslar, çevreci geri dönüşüm ve araziye uygun peyzaj, kullanıcıları düşünen iç mekan hava kalitesi ve ısı kazanımı, düşük tüketimli vitrifiye gibi önceliklere önem verilmiştir.

Rönesans Tower Yapım Aşamaları

Strüktür türü çerçeve ve ortada çekirdek çekirdek taşıyıcı sistem ile döşeme ve kirişlere konsol şeklinde güç aktarması olarak dikkat çekiyor. Strüktür malzemesi Betonarme olarak inşa edilmesinden ötürü dikkat çekici bir yapıdır. Ancak binanın çeşitli yerlerinde tabiki çelikle kuvvetlendirmeler yapılmış. Cephe sistemi Giydirme panel cephe zaten betonarme yapılarda cephe giydirmesi güzel bir görüntü meydana getirdiği gibi binayı dış etkilerden koruyor. Temel Sistemi Radye temel olarak tercih edilmiştir. Betonarme yüksek binaların bir çoğunda zemin durumuna göre fore kazık ve radye temel sistemi kullanılmaktadır. Kalıp Sistemi Tırmanır Kalıp olması inşaat sürecinde böylesi bir binada işleri kolaylaştırmıştır. Tırmanır kalıp hızlı ilerlemesi ve klasik sistemlere göre sökme takma derdinin olmaması ayrıca beton dökümü sırasında kesintiye uğratmaması sebebiyle önemli bir tercihtir.

Yapının taşıyıcı sistemi, dairesel kolonlar ile oluşturulan betonarme çerçeve sistem ve dikdörtgen planlı betonarme çekirdekten ve kirişli döşemeden oluşmaktadır. Yapının temeli radye temel olarak çözülmüştür. 4 bodrum kat yüksekliğindeki temel kazısının iksa sisteminde mini kazık, püskürtme beton, zemin çivisi kullanılmıştır. Yapıda çekirdek yapımında tırmanır kalıp sistemi, dikmeli sistem döşeme kalıbı seçilmiştir. Yapının cephesinde yarı panel cephe sistemi kullanılmıştır.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *