One World Trade Center
One World Trade Center

One World Trade Center – Yüksek dayanımlı beton

One World Trade Center gücünü, devasa ve oldukça dayanımı yüksek beton çekirdeğinden alıyor. Bu çekirdek en üst katlara kadar yükselmekte, binanın yer çekimi, rüzgâr, sismik yüklere ve çarpmalara karşı dayanma ve aynı zamanda tüm çıkış asansörlerini barındırmak için birincil destek görevi görmekte. Beton çekirdeğe yerleştirilmiş çelik kirişler döşemeleri destekleyerek geniş kolonsuz alanlar sağlamaktadır. Yapıyı ayakta tutan çekirdek, ultra yüksek dayanımlı betondan üretildi, New York’ta bu zamana kadar dökülmüş en güçlü beton olan C80 sınıfı beton kullanıldı. Yapının statik sorumlusu mühendis bu beton için çevrede bulabileceğiniz herhangi bir kayadan çok daha güçlü tanımını yapıyor.

Yüksek dayanımlı beton kullanmak kütle ağırlığının az, dayanımın ise fazla olmasını sağladı. Böylece duvar kalınlıkları azaldı ve kullanım alanları arttı. Çimento içeriğinin % 50’sinden fazlasının endüstriyel yan ürünlerle değiştirilmesi, binanın karbon salınımını daha da azalttı ve yapıdaki çeliğin % 95’inden fazlası geri dönüştürülerek üretildiği için LEED Gold çevre derecesi alınması kolaylaştı.

One World Trade Center
One World Trade Center

Böylesi büyük bir yapının temelinin de derin olması doğal bir yöntem olarak görülüyor ve beş yeraltı katı 70 metreye derine kadar iniyor. Kule yapısı, sağlam bir beton çekirdeği çevreleyen sünek çelik moment çerçevesi ile birleştiren bir “hibrit” sistemden oluşmuş. Kulenin ortasındaki betonarme tek parça duvar sistemi, kulenin ana omurgası görevi görmekte. Omurga çekirdeği zeminin 33 metre altına kadar iniyor. Çekirdek yapı, dik yönde ek iç perde duvarları ile bölümlendirilmiş. Çekirdek duvar kalınlığı, kulenin yüksekliği boyunca değişmektedir.

Kullanılan beton özellikleri oldukça ilgi çekiyor.

Çekirdekte yer alan mega kolonlar için beton sınıfı C80, temeller, kolonlar ve kule çekirdek duvarlar için ise C50 ve C60 arasında değişmektedir. Bu yapıda kullanılan beton New York’ta kullanılan en yüksek beton basınç dayanımlı betonu olarak bilinmektedir. Böylesi beton karışımlarında başarılı ve tutarlı sonuçlar elde etmenin kilit faktörü, karışım bileşenlerinin kalite kontrolü ve sıkı izlenmesi ve ayrıca mevcut yerel malzemelerin kullanımıdır. Ayrıca, kütle betonu olarak tanımlanan kalın beton duvarlar için kullanılan yüksek dayanımlı beton, zorlu hava şartlarında dökülebilmesi için özel bir beton karışımı gerektirmiştir.

One World Trade Center İnşaatında Teknolojik Çözümler Üretildi.

Radyo Frekans Tanımlama Cihazları (RFID) veri kaydedicileri, iç beton sıcaklığını, hidratasyon ısısını ve yeni inşa edilen duvarların olgunluğunu ölçmek için betona gömüldü. Bu, erken kalıp sökme işlemlerini kolaylaştırarak inşaat döngüsünü kısaltmaya yardımcı oldu.

Sertleştirme işlemi sırasında aşırı hidrasyon ısısı, betonu Gecikmeli Etrenjit Oluşumuna maruz bırakacak ve betonun basınç dayanımı ve elastiklik modülünün azalmasına neden olabilecek, termal çatlamalara neden olacaktır. Uygun karışım tasarımlarını oluşturmak için Port Authority Materials Bölümü, Kayıt Mühendisi ve beton üreticileri ile iş birliği içinde bir beton karışımı tasarım test ekibi kuruldu. Tasarlanan özel Kendinden Yerleşen Beton (KYB), 45 Mpa’dan daha yüksek dayanım gerektiren tüm betonlar için kullanılmıştır.

Binanın tabanındaki yüksek takviye çeliği yoğunluğu nedeniyle, (KYB) karışımlarının çoğu iç ve dış vibratörler ile birleştirilmiştir. Tüm karışımlar gerektiğinde ilave çimento esaslı malzemeler, uçucu kül ve granül öğütülmüş yüksek fırın cüruf çimentosu ve silika dumanı içeriyordu. Bu malzemelerin kullanımı binanın Amerika Birleşik Devletleri Yapı Konseyi LEED Altın derecelendirmesine büyük ölçüde katkıda bulunmuştur.

Duvarlar, beton duvarlara gömülü çelik bağlantı kirişleri kullanılarak çekirdek erişim açıklıkları üzerinden birbirine bağlanır. Beton göbek bölgesi içindeki döşeme sistemi, yerinde dökme beton kiriş ve düz döşeme sistemidir. Çekirdeğin dışındaki taban alanı, çelik kirişlerde desteklenen ve makaslama bağlantılarıyla bağlanmış kompozit metal güverte üzerinde betondur.

One World Trade Center
One World Trade Center

Çevre dostu olması bu mega yapıyı özel kılmaktadır.

Proje, düşük enerjili HVAC çözümleri, yüksek performanslı cepheler, yenilenebilir enerji kaynakları, ozon tüketmeyen kimyasallar ve yağmur suyu toplama sistemleri de dahil olmak üzere geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir malzemeler kullanılmıştır.

Giriş salonunun yüksek duvarları Carrara mermeri ile kaplanmıştır. Dairesel şekli nedeniyle, binanın üç ünite bakım ile bakımı mümkündür. Helezon Anten direği, her biri bir antene adapte edilmiş, farklı tipte bir çelik destek yapısına sahip 12.19 m uzunluğunda birkaç bölüm içerir. Segmentler arasındaki daha karmaşık geçiş alanları, yeterli yük aktarımı sağlayan çelik döküm ile tasarlanmıştır. Tasarım nedeniyle, anten cam elyaf takviyeli plastik sandviç panellerle kaplanmıştır. Rüzgar tüneli testleri sırasında, kaplama boyunca spirallerden kaçınılan çapraz salınımlar gözlenmiş. Rüzgar nedeniyle deformasyonu sınırlamak için, tel anten Kevlar malzeme ile desteklenmiştir.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *