Marina Bay Sands Hotel
Marina Bay Sands Hotel

Marina Bay Sands Hotel – Gemi şeklinde tasarım

Marina Bay Sands Hotel mimari tasarımı ve yapım aşamalarıyla mühendis ve mimarlar için oldukça önemli bir mega yapıdır. 2010’da Singapur’da yapımı tamamlanan Marina Bay Sands Hotel, her biri 57 katlı 207 metre yüksekliğindeki 3 kuleden oluşmakta olup, toplam 2650 odaya ve 249.000 m² inşaat alanına sahiptir.

Marina Bay Sands Hotel, betonarme perde sistemle taşınan, biri düşeyde eğrisel, diğeri düz olmak üzere 55 katlı iki kulenin mekanik katta çelik kafes kirişlerle birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Eğimli kulenin zemininde çelik kafes sistemi devrilmeye karşı sağlamlaştıran çelik kablolar kullanılmıştır. Marina Bay Sands Hotel’i oluşturan üç bağımsız kule en üstte çelik konstrüksiyonla oluşturulan bir gökyüzü platformu ile birleşmektedir. Bu çelik yapının altına yatay hareketleri karşılaması için özel amortisörler yerleştirilmiştir.

Marina Bay Sands Hotel taşıyıcı sistem plan ve görünüşleri
Marina Bay Sands Hotel taşıyıcı sistem plan ve görünüşleri
Gökyüzü parkı taşıyıcı sistem plan ve kesiti
Gökyüzü parkı taşıyıcı sistem plan ve kesiti

Detay bilgilerden önce kısa bir özet vermek gerekirse yapı perde duvar sistemi, kompozit strüktür (betonarme), cephe kistemi giydirme cam cephe, temel sistemi fore kazık üzeri radye temel, kalıp sistemi tırmanır kalıp olarak inşa edilmiştir. İnşaat süreci 2007 de başlayıp 2010 da bitmiş yani 3 yıl sürmüştür. Mimari Tasarım Safdie Architects isimli şirkete ait olup, şirketin sahibi mimar Moshe Safdie.

Marina Bay Sands Hotel yapım aşamaları

Eğik kulenin yapımında devrilmeyi engellemek için düz kule ve zeminde geçici bir çelik konstrüksiyonla desteklenmiştir. Gemi şeklindeki gökyüzü parkının 65 metre çelik konsolunun yapımında özel raylı vinçler kullanılmıştır. Kalıp sistemi olarak, döşemelerde dikmeli sistem masa kalıpları, perde duvarlarda vinçle kaldırılan ahşap kirişli perde kalıp sistemi, betonarme çekirdek yapımında vinçle kaldırılan tırmanır kalıp sistemi ve çalışma ve iş güvenliği platformları kullanılmıştır.

Yapıların temel sisteminde,103 metre ve 75 metre çapında ortalama 20 metre derinliğinde açılan temel çukurlarında, çapı 1 ile 3 metre arasında değişen fore kazıklar kullanılmıştır. Marina Bay Sands otelin batıya bakan cephesinde öğleden sonra aşırı ısınma problemi nedeniyle tasarımcılar eğrisel cephede taşıyıcı perde duvar aksında yüzgeç şeklinde cepheye dik metal taşıyıcılı çerçevesiz cam ve strüktürel silikonlu giydirme cephe sistemi kullanılmıştır. Yapının perde duvarlarında ve gökyüzü parkının alt yüzeylerinde metal giydirme cephe sistemi kullanılmıştır.

3 thoughts on “Marina Bay Sands Hotel – Gemi şeklinde tasarım”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *