Balkon
Balkon

Balkon kapatma işlemi ve Cam balkon uygulaması

Balkon modernleşen şehirlerde geleneksel evlerdeki avlu görevini gören ve açık havayla ilişkiyi sağlayan; korkuluklarına, bitkiler yerleştirilen; evinin içinde olan bireyin dışarıya açılan yarı kamusal alanlarıdır. Balkonlar bina kabuğuna bağlı dış ortam etkilerine doğrudan maruz kalan yapı elemanlarıdır. Bu nedenle binanın sürdürülebilirlik performansına doğrudan etkisi bulunmaktadır. Balkonların binanın sürdürülebilirlik performansına etkisini incelediğimizde, sıcak iklimlerde balkonların gölgeleme elemanı olarak çalıştığını ancak soğuk ve ılıman iklim bölgelerinde yeterli yalıtım uygulanmamış bir balkonun ısı kayıplarına neden olabilecek bir ısı köprüsü görevi gördüğü görülmektedir.

Balkonlarda ısı yalıtım uygulamaları “Binalarda Enerji Performansı” yönetmeliğinde belirtildiği gibi bina kabuğunda ısı köprüsü olmayacak şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu yönetmelik sonrası yapılan uygulamalarda bunun kontrollüğü yapılmakla birlikte mevcut binalara uygulanan mantolama işleminde balkon duvarları ve korkuluk alanının yalıtımı cephe bütünlüğünü sağlayacak şekilde yapılırken döşeme, döşeme birleşimi yeteri kadar yalıtılmamaktadır. Bu da ısı köprüsü oluşumunu engelleyememektedir.

Mantolama dışında mevcut balkonların sürdürülebilirlik performansının iyileştirilmesi için balkonların döşemesinin yıkılarak yerine kendinden taşıyıcılı balkonlar inşa edilebilmektedir. Bu uygulamada; mevcut dış cephe kabuğu yalıtım ile kaplanır ve yalıtılmış cepheye kendinden taşıyıcısı olan ve ısı köprüsü oluşturmayacak yeni balkonlar inşa edilir. Bu sistem ülkemizde maliyetin fazla olması ve yeterli bilinç olmaması sebeplerinden dolayı uygulanmamaktadır.

Son yöntem ise balkonların kapatılmasıdır. Balkonlar binanın sürdürülebilirlik performansı iyileştirmek, daimî kullanım alanı elde etmek, iç mekânı büyütmek, mahremiyet sağlamak, dış etkenlerden korunma, güvenlik gibi nedenlerden dolayı kapatılmaktadır. Balkonlar kapatıldığında dış mekânda kalmış olan balkon döşemesi direk dış ortamdaki hava ile temas etmeyeceğinden ya da kontrollü olarak temas sağlanacağından balkon döşemelerinden kaynaklı olan ısı köprülerinin önüne geçilmiş olacaktır. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan balkon kapatma yöntemleri çerçevesiz cam (katlanır cam balkon sistemi) ile kapatma, çift cam (pvc doğramalı çift cam) ile kapatma, panjur sistemi ile kapatmaktır.

Çerçevesiz cam (katlanır cam balkon sistemi) ile kapatma, çift cam (pvc doğramalı çift cam) ile kapatma, panjur sistemi ile kapatma günümüzde en yaygın kullanılan balkon kapatma yöntemlerindendir. Çerçevesiz cam sistemi; alüminyum profillere bağlı, üst ve alt kısımlarında 10 mm ray üzerine takılan kalınlığı 6 -10 mm arasında değişen temperli cam sistemleridir. Camlar arasına silikon takılarak kapalı durumda hava sızdırmazlığı sağlanır. Sistem raylar üzerinde camların katlanmasıyla sağlanır.

Çift cam sistemi olarak yaygın bir biçimde pvc doğramalar görülmektedir. Pvc doğrama sistemleri; pvc profil, destek sacı, conta, bağlantı elemanları, aksesuarlar, montaj malzemeleri, camdan oluşmaktadır. 60-70 mm profil genişliği olan pvc doğrama içerisine 3-4 mm iki adet cam arasına 12-16 arası hava ya da argon gazı ilave edilerek oluşturulan sistemlerdir. Panjur sistemi; 8-14 mm kalınlığı olan sistem 2 adet alüminyum arasına xps eklenerek oluşur. Bu sistem günümüzde bir motor yardımıyla panjur kutusuna toplanmasına rağmen eski binalarda manuel olarak açılıp kapanmaktadır.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *