Alçıpan
Alçıpan

Alçıpan ölçüleri, Asma tavan ve Duvar giydirme işlemi

Alçıpan yapı sektöründe yer alan, iki yüzünde karton kaplama, orta kısmında alçı bulunan ve standart boyutlarda üretilen malzemedir. Plaka halinde üretilen bu malzeme binaların bir çok yerinde değerlendirilir. Genel amaç olarak görsellik sağlayan ve taşıyıcı özelliği olmayan bir malzemedir. Alçıpan ile en çok asman tavan ve bölme duvar uygulamaları yapılır. Alçıpan bakteri üretmez ve yangına dayanıklı malzemedir. İstenilen boyutlarda kolayca kesilebilir, böylece kullanım amacına uygun hale getirilir. Kalınlığı çok fazla olmadığı için bölme duvar uygulaması sırasında yer kaplamaz. Bölme duvar yapılması sırasında mutlaka yalıtım gerektirir. Esnek bir malzeme olduğu için deprem sırasında patlayarak insanlara zarar vermez.

Alçıpan standart kalınlıkları 9.5, 12.5, 15 mm; Alçıpan standart uzunlukları 2500, 2600, 2700, 2800, 2900, 3000 mm; Alçıpan standart genişliği: 1200 mm; Alçıpan standart ağırlığı: 7-8 kg/m2 olarak üretilmektedir. Alçıpanın montajı ve sökülmesi oldukça kolay olması sebebiyle işçilik maliyeti düşüktür.

Alçıpan asma tavan nasıl yapılır

İlk olarak tavandan ne kadar düşüleceği lazer terazi veya su terazisi ile ölçü alınarak belirlenir. Tavan U profil ile köşeleri döndükten sonra tavan C profil ile orta kısımlardan profilleri destek olarak atılır. Tavan U isimli malzeme çerçeve olarak vazife görür. 50 cm aralıklarla dübel atılır ve çerçeve vidalanır. Tavan C profillere orta birleşim noktalarından klips atmayı unutmayın. Profilleri taşıyıcılarla çelik dübeller yardımıyla tavana sabitlemelisiniz. 7 lik matkap ucu kullanıyorsanız dübellerin mutlaka 8 lik olması gerekir. Çünkü sıkışarak daha sağlam olması ve alçıpan tavanın ilerde düşmemesi için bu yöntem gereklidir. Desteklerin alçıpan uzunluğuna yetecek şekilde ayarlanması önemlidir. Tüm bu işlemlerden sonra alçıpanı yerleştirme işlemine başlayabilirsiniz. İnce işçilik gerektiren yerlerde mutlaka uygulamayı ustalara yaptırın.

Alçıpan Asma Tavan

Duvar giydirme

Öncelikle uygulama yapılacak duvar yüzeyi güzelce temizlenir ve hazırlanır. Aderans arttırıcı astar uygulaması duvara sürülebilir. Şakül ile tavanda ve tabanda işaretlemeler yapılır ve düz olmasına özen gösterilir. Yapıştırıcı kalınlığı da göz önüne alınarak işaretleme yapılması son derece önemlidir. Bu kalınlık 9.5 mm lik bir alçıpan için 10 mm olarak belirlenir. Tüm işaretlemeler klavuz çırpı ipi denilen yöntemle boydan boya işaretlenir. Alçıpan levhalar kat yüksekliğinden 10 ile 15 mm daha kısa kesilmelidir. Yükseklik ve kalınlık ölçüleri önemlidir. Kesme işlemleri sırasında maket bıçağı kullanılır ön yüzey kartonu kesilerek elle vurulmak suretiyle kesilen parça kırılarak kaldırılır. Daha sonra arka yüzey kartonuda kesilir ve istenilen boyut elde edilir. Kesilen yüzey rende ile düzeltilir.

Temiz bir kap içerisine 5 litre su koyulur içerisinde 10 kg alçı levha yapıştırıcısı yavaşça serpme şeklinde atılır. Bir kaç dakika beklenir ve sonra el mikseri ile karıştırılır. Hazırlanan yapıştırıcı harç alçıpan levha arka yüzeyine, her iki kenar ve orta yüzeyine, yaklaşık 10 cm çapında ve düşeyde 30 cm aralıklarla yumruk şeklinde öbek şeklinde atılır. Hazırlanan alçı levha alt bölümden hizzalanarak duvara yapıştırılır. Yapıştırma sırasında alttan alçı levha parçalarıyla ön takozlama yapılır. Böylece alt kısımdan döşeme ile levha arasında küçük bir emniyet boşluğu oluşturulur. Levha yapıştırma sırasında mastar ile çaprazlama yöntemiyle vurularak istenilen yakınlığa getirilir. Yapıştırılan yüzey mastar ve su terazisi ile kontrol edilir. İki alçı levha arasına derz dolgu uygulaması yapılır.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *