Alçıpan
Alçıpan

Alçıpan Nedir? Teknik özellikleri nelerdir?

Alçıpan tanım olarak, üretilen alçı çekirdeğinin her iki yanına sıkıca yapıştırılmış sağlam ve dayanıklı karton tabakaların oluşturduğu, çekirdeğine kullanım amacına göre ilave katkı maddeleri eklenebilen, iki uzun kenarı da kartonla kaplanan düz dikdörtgen şekilli bir yapı malzemesidir. Oldukça hafif malzeme özelliğinde, yangın dayanıklılığı yüksek ve ses yalıtımı yeterli seviyelerdedir. Özellikle dekorasyon konusunda çalışan iç mimarların sıkça tercih ettiği bir üründür. Son 15 yılda kullanımı oldukça artan alçı levha sistemlerden oluşturulmuş taşıyıcı olmayan bölme duvar sistemler modern yapı malzemesi olarak dikkat çekmektedir.

Alçıpan duvar örneği
Alçıpan duvar örneği

Alçıpan kesinlikle yanmaz ve A sınıfı yanmaz malzemeler kategorisindedir.

Alçıpan duvar sistemleri nispeten daha kolay bir işçiliği olması, yapım hızının yüksek olması ve sağladığı belirli bir üretim standardı olması gibi nedenlerle yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Alçıpan yapı elemanlarında çokça kullanılması; uygulama kolaylığına, düşük maliyetli olmasına ve enerji verimliliği açısından avantajlı olmasına bağlanmaktadır. Alçı, emsal diğer inşaat malzemelerine kıyasla daha az enerji ile üretilir. Doğal yapı malzemelerinin ısı iletkenliği kıyaslandığında ahşap ve alçı çok büyük benzerlik göstermekte olup, diğer doğal malzemerden daha az ısı iletmektedirler.

Alçının ısı yalıtım özelliği de, cam yünü, styrafor gibi izolasyon malzemeleri kadar olmasa da oldukça iyi olduğu bilinmektedir. 15 cm kalınlığında alçıdan yapılmış bir duvar elemanının dış yüzeyinde sıcaklık 1000 °C olduğu halde iç yüzeyde sıcaklığın 55 °C civarında olduğu tespit edilmiştir. Bu özellikleri nedeniyle alçı esaslı yapı elemanları yarım saat süre ile alev kesici olarak kabul edilmektedirler. Alçının demiri paslandırma özelliğinden dolayı pas payı yeterli olmayan elemanlarda doğrudan uygulanmaz. Bu sebeple alçı esaslı yapı elemanlarının montajında galvanizli çivi kullanılır. Kapalı bir ortamda bulunan su buharı yoğuşma nedeniyle bir çok yapı elemanının bozulmasına neden olabilir. Alçı, buhar geçirme direnci ve ısı iletkenlik katsayısının düşük olması nedeniyle yoğuşmayı geciktirerek ortamdaki fazla nemi absorbe eder ve ortam nemi azaldığında geri vererek ortamın nem oranını düzenler.

Alçı yapımında kullanılan alçıtaşı (jips), çoğunlukla beyaz ve yumuşak bir mineral olup, özgül ağırlığı 2,3 g/cm³ , sertliği 1,5-2 civarındadır. Alçıpan ph değeri insan vücuduyla aynı olan hafif, bakteri üretmeyen ve yangına dayanıklı bir malzemedir. Tek kaplama yapılarak oluşturulan 7.5 cm genişliğindeki en basit alçıpan duvar yangına 30 dk dayanabilir bir malzemedir. Alçıpan esnektir ve deprem sarsıntılarında esneyebilen yapısı sayesinde patlamaz ve yıkılmaz. Alçıpan bölme duvarlar yer kaybına yol açmaz ve minimum 7.5 cm duvar kalınlığı ile düzgün bir duvar elde edilir. Ayrıca, alçıpan ile oluşturulan bir duvar istenildiği zaman kolaylıkla demonte edilebilir. Böylece mekanlar genişletebilir veya küçültülebilir. Hızlı ve kolay montaj sayesinde işçilikten ve zamandan tasarruf edilebilir.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *