Al Hamra Tower
Al Hamra Tower

Al Hamra Tower – Kağıt gibi kıvrılmış bina

Al Hamra Tower 2011 de yapımı tamamlanan Kuveyt’teki 80 katlı, 413 metre yüksekliğinde, toplam 212.886,23 m² ofis alanına ve 2225 m² kat alanına sahip olup üç katı tesisat sistemlerine ayrılmış estetik bir yapı. (27,28.kat, 52,53.kat, 76-77.kat) Mimari Tasarımı Al Jazera Consultants; Callison; Skidmore Owings & Merrill Strüktürel Tasarım Skidmore Owings & Merrill tarafından yapılmıştır. Cephe Sistemi giydirme cephe panel sistem, temel Sistemi kazık üzeri radye temel ve kalıp sistemi tırmanır kalıp olarak dikkat çekiyor. Tasarımı kıvrılmış bir kağıt gibi duran estetik bu yapının statik ve mimari hesapları da zorlayıcı bir çok probleme sahne olmuştur.

Al Hamra Tower eşsiz tasarım formu
Al Hamra Tower eşsiz tasarım formu

Al Hamra Tower, betonarme bir taşıyıcı sisteme sahiptir. Yapı betonarme bir çekirdek, dış çerçeve ve spiral formda dönen, eğrisel dış perde duvarlar tarafından taşınmaktadır. Ofis kiracılarının körfez manzarasını görmek istemeleri nedeniyle, tasarımcılar giriş katında bulunan avlu yönünü üst katlara çıkıldıkça körfez manzarasına doğru spiral bir formla döndürerek çevirmişlerdir. Spiral formda yer alan yatayda açı verilerek dikey yükselen perde duvarları iç çekirdek taşıyıcıya yaslanmış ve çevre dış kolonlarla desteklenmiştir. Her cephede 5 mega kolon yer alıyor. Bu betonarme yapıda toplam 44 bin ton çelik kullanılmıştır.

Tasarımın tüm açılardan görüntüsü
Tasarımın tüm açılardan görüntüsü

Al Hamra Tower Yapım Aşamaları

Al Hamra Tower
Giriş kapısı ve yükselen gövde
Giriş kapısı ve yükselen gövde

2005 yılında yapımına başlanmış ve 2011’de tamamlanmıştır. 6 yıl boyunca süren inşaat sürecinde bu yapı formunu oluşturmak için çeşitli zorluklar teknik tecrübelerle aşılmıştır. Düşey yapı elemanlarında (spiral perde, çekirdek ve kolonlar) hidrolik tırmanır kalıp sistemi, döşemelerde alüminyum panelli döşeme kalıp sistemi, cephede çalışma platformları ve koruyucuları kullanılmıştır.

Temel sisteminde, 3,6 metre aralıklarla yerleştirilen ve derinliği 20 ile 27 metre arasında değişen 289 fore kazık kullanılarak arazinin iyileştirilmesi yedi aşamada tamamlanmıştır. Kazıkların üstüne 4 metre kalınlığında radye temel yapılmıştır. Yaklaşık 30.000 metreküp beton gerektiren 200 metreye 230 metrelik temel, dört ay boyunca 15 ayrı bölüme döküldü. Bina yapılırken beton dökümü planlanırken, yerel beton santrallerinin üretim kapasiteleri göz önüne alınarak inşaat aşamaları ilerledi. Çöl sıcaklarından dolayı çimentonun su kaybı göz önüne alınarak, çalışmaların gece yapılması ve yüksek oranda uçucu kül içeren bir beton karışımının kimyasal katkı maddeleriyle modifiye edilmesi işleri kolaylaştırdı.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *