Şantiyede Korona virüs önlemi nasıl alınır?
Ülkemizde Korona virüs veya Corona yada COVİD-19 olarak bilinen Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi yani küresel çapta salgın hastalık olarak ilan ettiği hastalık için şantiyelerde de önlemler alınması gerekiyor. Bu önlemlere ilk olarak salgın hastalık hakkında çalışanlara bireysel olarak bilgi verilerek başlanır. Bilgilendirme kesinlikle toplu olarak insanları etkileşime sokarak yapılmaz. Sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan bilgi ve belgeler şantiye sahası ve yönetim bürolarında herkesin geçtiği görülebilir ana ulaşım noktalarına okunabilecek şekilde asılır. Bu afişlerde bireysel olarak alınacak tedbirlerin mutlaka bulunmasına dikkat edilir. Yemekhane, yatakhane ve sosyal tesislerde havalandırma ve hijyen şartlarına dikkat edilir. Toplu alanlara maskesiz girilmesi yasaklanır. Bu alanlara giriş ve çıkış noktalarına dezenfektan, maske ve eldiven temin edilecek istasyonlar yerleştirilir.
Keyfi olarak zorunlu olmayan sosyal alanlar kapatılır. Zorunlu olarak bir araya gelinecek noktalarda ise sayı azaltılarak dönüşümlü kullanım esasına geçilir. Tek kullanımlık tabak, bardak, kaşık ve çatal sistemine geçilir. Ekmekler paketlenmiş halde dağıtılır. Tuz, şeker ve baharatlar kişiye özel paketlerde verilir. Yönetim ofisi çalışmalarında dönüşümlü çalışma sistemine geçilir ve masalar arası boşluk mesafesi arttırılır.
Covid-19 belirtisi olan işçi acilen izole bir odaya alınıp Alo 184’e ve en yakın sağlık kuruluşuna bilgi verilir. Sağlık ekibi gelene kadar hastayla kimse temasa geçmez proje müdürleri ve şantiye şefi saha güvenliğini sağlar vaka çıkan bölgede işi durdurur ve kimsenin alan dışına çıkmasına ve alana girmesine izin vermez. WC ve Banyo bölgelerinin temizlik süreçleri arttırılır ve ekip bu noktalara özen gösterir. Dışarıdan gelen personele ateş ölçme işlemi yapılır. Mümkünse şantiye sahasına dışarıdan personel girişi yasaklanır. Dışarıdan gelen kişilerin maske, eldiven ve ateş ölçümleri olmadan girmesine izin verilmez. Şantiyedeki koruyucu donanımların ortak kullanımı yasaklanır. Kimsenin kendi ekipmanı dışındaki donanımları kullanımına izin verilmez.
Mevzuatlara uygun olarak salgın hastalık Risk ve Kontrol Planı hazırlanır. Eylem ve önlemler belirlenir, görev olacak personelin bireysel eğitimine başlanır. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Yemekhane temizlik formu, Ateş Ölçüm Formu ve Tuvalet – Banyo Temizlik formu doldurularak muhafaza edilecektir. Korona şüphesi olan hastaların 14 gün karantina esasına uygun gözlem altına alınması gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Genelge içerisinde ilgili formlarda bulunmaktadır.
Ateş Ölçüm Formu: https://volkanatabey.com.tr/ates-olcum-formu.pdf
Temizlik Formu: https://volkanatabey.com.tr/temizlik-formu.pdf
Yemekhane Formu: https://volkanatabey.com.tr/yemekhane-formu.pdf
Bakanlık genelgesi: https://webdosya.csb.gov.tr/db/yapiisleri/haberler/genelge-2020-9-20200323095552.pdf