Ping An Finance Center – Rekor kıran çelik kaplama
Ping An Finance Center yapım aşamalarında karşılaştığı problemlerle gündeme gelen bir projedir. Dünyanın en büyük paslanmaz çelik cephe sistemine sahip yapısıdır. İnşaat çalışmaları başladıktan 4 yıl sonra şantiye deniz kumu kullanıldığı iddiası ile inşaat durdurulmuştur. Bir süre tartışmalara sebep olan bu iddia, projeyi tam 1.5 sene geciktirmiştir. Yapılan testlerin ardında kullanılacak malzemenin güvenli olduğu kanısına varılarak inşaat devam etmiştir. Ayrıca yapım aşamasında uçuş güvenliği irtifası ve uçaklara tehlike oluşturduğu gerekçesiyle gökdelen projesi 60 metre kısaltılmıştır. Ping An Finans Merkezi’nin ismi dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden olan Ping An Sigorta’dan gelmekte olup projenin de sahibi bu şirkettir. Ping An kelime olarak güvenli veya iyi anlamlarında kullanılmaktadır.
Ping An Finance Center paslanmaz çelik kaplama özellikleri
Bu yüksek yapı 8 mega kolona bağlı kompozit beton (betonarme) bir çekirdek sayesinde ayakta duruyor. Binanın şekli sadece estetiği için değil, temel rüzgar yüklerini ortalama %35 azaltarak kulenin statik ve rüzgar performansını artırmaya yardımcı olduğu için seçilmiştir. Kule, toplamda 1.700 ton 316L paslanmaz çelik kullanılarak inşa edilmiş ve dünyanın en büyük paslanmaz çelik cephesine sahiptir. “L” tanımı 316L çeliğinin 316 çeliğinden daha az karbona sahip olduğu anlamına gelir. 316 paslanmaz çelik, 316L’den daha fazla karbona sahiptir fakat her ikiside benzer özellikler sergiler. L’nin (low) “düşük” anlamına geldiği için bunu hatırlaması kolaydır. Ancak daha az karbona sahip olmasına rağmen, 316L hemen her yönden 316’ya çok benziyor. Maliyeti de çok benzer ve her ikisi de korozyona dayanıklıdır.
Kentin tuzlu kıyı atmosferine rağmen Ping An Finans Merkezi’nin yıllarca istikrarlı bir estetik tutmasına yardımcı olan 316L malzemesi korozyon direnci için önemli bir tercihtir. Gelişmiş teknolojiye rağmen bu tarz bir yapıyı inşa etmek halen 5-6 yıl sürmektedir. Mekanik kat ve sığınak kat zeminlerinde bulunan yedi çift katmanlı kemer makasları, kulenin köşelerindeki süper köşegenlerle birleşmekte ve dış iskelete ulaşmaktadır. Dış cephe tipik bir çelik çerçeve yöntemiyle inşa edilmiştir. Bu süper gökdelen de dikkat çeken nokta iç çekirdek etrafına yerleştirilmiş 8 adet devasa kolon ve bunları desteklemek için her kat için kolon aralarına atılan çapraz payanda sistemleridir. Ayrıca dış çerçeve için kullanılan çelik ve özel taş kaplama bölge iklimi için zekice bir çözüm olmuştur. Korozyona dayanıklı dış kaplama yapının yıllarca parlak bir görüntüye sahip olmasını sağlayacaktır. Bu tarz mega yapıların inşaatında 2 önemli anahtar vardır. Birincisi betonarme çekirdek tasarımı ikincisi ise çelik dış iskelettir.