Liebian Building – Çin’de üzerinde şelale olan bina
Çin’de bulunan Liebian isimli bina tasarımında bulundurduğu şelale ile insanların ilgisini çekiyor. Saatte 670 Türk Lirası elektrik tüketen bu dev şelaleyi her zaman çalışır durumda tutmak mümkün gözükmüyor. 108 metre yüksekten dökülen su muhtemelen binadakiler ve çevre halkını rahatsız ediyordur. Sadece görsel olarak ilgi çekici olan bu tasarım aslında teknik ve kullanım yönünden pek mantıklı değil. Tonlarca suyu binanın üst katlarına pompalamak güçlü bir makine dairesine ve bina içinde gürültüye sebep olacaktır. Şebeke hattı bir anda bu kadar suyu veremeyeceği için bina altına dev su depoları yerleştirilmiş. Herhangi bir tesisat arızasında bina içinde oluşabilecek zararı da tahmin edebilirsiniz. İnsanlar betonlarla yok ettikleri doğal güzellikleri yapay bir şekilde tekrar kazanmak isteseler de bunu pek başardıkları söylenemez.
İlk bakışta binanın yüzeyinden süzülen tonlarca su parlak bir fikir gibi gözüküyor fakat oldukça kullanışsız. Ayrıca bu tasarım insan yapımı şelaleler arasında dünyanın en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Şelale ilk kez test edildiğinde çevre halkı bunun bir tesisat arızası olduğunu düşünerek haber kanallarını aramışlar. Su devasa bir açıklıktan çağlayan olarak yeniden ortaya çıkmadan önce 4 dev pompa tarafından 121 metre yüksekliğindeki binanın tepesine itiliyor ve bodrumda ki depolama tanklarından geri dönüşümlü su olarak devirdaim yapılıyor. Şelale en son Guiyang Uluslararası Maratonu’na dikkat çekmek için yarım saat olmak üzere sadece 6 kez açıldı. Maratonu simgelemek için toplamda 3 saat çalışan şelale yaklaşık 2000 TL değerinde elektrik harcadı. Elektrik masrafından dolayı şelale yoğun eleştiri alıyor.
Liebian elektrik tüketimi ve yapım maliyeti eleştiriler alıyor.
Çin’in Twitter benzeri sosyal ağı Weibo’da yapılan yorumlarda insanlar, “Ayda bir kez açabilirlerse, şirket binanın pencerelerini temizlemekten tasarruf edecektir” şeklinde komik yorumlar yaptılar. Cam temizleme masrafı muhtemelen saatte 670 lira değildir. Kısaca insanlar eğlenceli buldukları bu durum üzerinden komik yorumlar yapsalar da bir kesim bu durumun israf olduğunu savunuyor. Su her ne kadar geri dönüştürülse bile harcanan elektrik ve ekstra inşaat maliyetleri mantıksız bir durum ortaya çıkarıyor. Proje müdürleri olayın reklam boyutunu düşünerek diğer masrafları yok saymış olabilirler. Çünkü böylesi ilginç bir tasarım, dünyanın her yerinden birçok gazetenin manşetten duyurmasına sebep oldu. Buda tahmin edersiniz ki büyük bir reklam çalışmasına denk bir bütçe gerektirir. Çin’de gelişen ekonomi son yıllarda yapılan mega inşaat projeleri beraberinde getirdi. Ülke yönetimi bazı gereksiz projelerin önüne geçmek için çözüm arayışında olduğunu duyurdu.