şantiye şefi
şantiye şefi

Kimler Şantiye Şefi Olabilir?

Şantiye şefi konusunda güncelleme: ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK’te yer alan tekniker ve teknik öğretmenleri kapsayan 7. maddenin 9. fıkrasına Açılan davada Danıştay ilgili Dairesince durdurma kararı geldi. Tekniker ve Teknik öğretmenler artık şantiye şefliği görevinde yer alamayacak.

Şantiye şefi olarak Mimar, İnşaat mühendisi, Makine mühendisi ve Elektrik mühendisi veya İnşaat, Makine, Elektik branşlarına sahip teknik öğretmen veya Yapı Denetim Teknikeri veya İnşaat, Makine, Elektik branşlarına sahip tekniker görev alabilir. Elektrik mühendisliğine eş değer olan elektrik-elektronik mühendisi şantiye şefliği yapabilir. Bu görevler belirli sınırlar ile kısıtlanmıştır. Mimar ve mühendisler için yapı inşaat alanı toplamı 30 000 metrekareyi, Teknik öğretmenler için 2 000 metrekare Teknikerler için 1 500 metrekare sınır şartı vardır. Bu alanlar hesaplanırken bazı kriterlerde göz önünde bulundurulmaktadır.

Şantiye şefi en fazla 5 farklı işin yapımını üstlenebilir. Şantiye şefinin tüm şantiyeleri görev yaptığı il sınırları içinde olması gerekir. Bir ilde şeflik yaparken başka bir ilde şantiye şefliği yapamaz. Tam zamanlı bir işte çalışan bir kişi dışarıda şantiye şefi olarak görev alamaz. Şantiye şefi yeni bir imalata başlayacağı zaman yapı denetim kuruluşlarına yapım işi ile ilgili bilgileri 1 gün önceden bildirmek zorundadır. Yapı müteahhidi kendisi şantiye şefi olacak unvana (diplomaya) sahipse farklı bir kişiyi şef olarak çalıştırmak zorunda değildir kendisi işi üstlenebilir. Aynı parsel içinde bulunan tüm işler tek bir iş olarak kabul edilmektedir. Şantiye şefi görevden ayrılmak isterse noter aracılığıyla ilgili müteahhide tebligat çekmesi gerekir.

Sinema, tiyatro, kongre merkezi, konser salonu, müze, spor tesisleri, eğitim kurumu, sağlık tesisi, yurt, haberleşme ve itfaiye, ulaşım tesisleri, karakol, cezaevi, kışla, kuleler, enerji üretim ve dağıtım tesisleri, hangar yapılarında sadece mimar ve inşaat mühendisleri şeflik yapabilir. Palplanş, kazık, zemin ankrajı, iksa yapıları ile kazı işlerinde, deprem yalıtımı, deprem yalıtımına benzeryen temel sistemleri, jet-grout işleri, zemin sıkıştırma, yıkım işlerinde, zemin iyileştirme işlerinde, kayadan oyma depo işlerinde, deprem yalıtımlı bina işlerinde, ayaklı su depoları işlerinde, ardgermeli-öngermeli yapı elemanı içeren yapı işlerinde sadece inşaat mühendisleri şantiye şefliği yapabilirler.

Bu şartlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 Mart 2019 Cumartesi tarihli ve 30702 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik kapsamında belirlenmiş olup en doğru bilgiyi yönetmeliğin orijinal metninden edinebilirsiniz. Şantiye şefliği ile ilgili tüm işlemler (UYDS) Ulusal Yapı Denetim Sistemi üzerinden online olarak yapılabilmektedir. UYDS ile ilgili talep ve üyelik onayları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Özetlemek gerekirse:

İnşaat, Makine, Elektrik branşlarına sahip mühendis, teknik öğretmen ve teknikerler ile mimarlar ve yapı denetim teknikerleri şantiye şefliği yapabilir.

Şantiye yerleşim planı: https://volkanatabey.com.tr/santiye-yerlesim-planlamasi-nasil-yapilir

42 thoughts on “Kimler Şantiye Şefi Olabilir?”

  1. Merhabalar iyi günler. Ben inşaat teknikeriyim mühendisler ve mimarlar odasının yaptığı duyuruya göre teknikerlerin şantiye şefliği yapamayacağı dile getirilmiş. Bu konu hakkında net bir bilginiz var ise bilgilendirebilir misiniz bizi. çok teşekkür ederim.

    1. Evet ilgili yönetmeliğe açılan davada Danıştay ilgili dairesince 7. maddenin 9. fıkrasına durdurma kararı geldi. Yani tekniker ve teknik öğretmenler artık şantiye şefliği yapamayacak.

      Durdurma kararı gelen madde:

      Yedinci ve sekizinci fıkralardaki yapılar hariç olmak üzere, Bakanlıkça belirlenen mimarlık ve mühendislik hizmetlerine esas yapı sınıflarından birinci, ikinci ve üçüncü sınıf yapılardan, bodrumları ile birlikte toplam beş katı ve yapı inşaat alanı 2.000 metrekareyi geçmeyenlerde teknik öğretmenler, 1.500 metrekareyi geçmeyenlerde ise teknikerler meslek alanlarına uygun olarak şantiye şefliğini üstlenebilir.

  2. Merhaba efendim yani sadece 2 maddemi iptal oldu yoksa şeflik yetkisi tamamiyle kaldirildi

    1. Sadece 1 maddeye durdurma kararı geldi fakat o madde olmayınca zaten tekniker ve teknik öğretmenler için şantiye yetkisi ortadan kalkıyor.

  3. Merhaba, ben 2019 yılında Aksaray üniversitesinden elektrik elektronik mühendisi olarak mezun oldum
    Arkadaşlarım tarafından Şantiye şefliği için imza atabileceğim söylendi.
    Sadece diploma ile imza atabiliyor muyum yoksa emo dan herhangi bir belge veya eğitim almam gerekiyor mu ?

    1. Emre bey öncelikle Ulusal Yapı Denetim Sistemi’ne (UYDS) kayıt olmanız gerekiyor. Oraya kayıt olmak için gereken evraklar içinde oda kayıt belgesi de yer alıyor. Dolayısıyla mühendis olduğunuz için mutlaka ilgili odaya kayıt olmanız lazım. Odaya kayıt olduktan sonra internet ortamından UYDS ye kayıt olacaksınız evrakları (Başvuru Dilekçesi, Diploma Sureti, Oda Kayıt Belgesi ve Sistem Kullanıcı Sözleşmesi) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edip şantiye şefliği yapabilirsiniz. Başarılar dilerim.

  4. Merhaba ben elektrik elektronik mühendisiyim şantiye şefliği yapabilir miyim ? Yapabilir durumum var ise gereklilikleri nelerdir acaba bilgilendirirseniz sevinirim
    İyi çalışmalar

    1. Evet UYDS Ulusal Yapı Denetim Sisteminden şantiye şefliği üyeliği açtırıp yapabilirsiniz. Bir engel yok.

  5. Ben inşaat teknikerliği yeni mezunlarındanım şu anlık şantiye şefliği yapamıyormuyum?

    1. Şuan evet ama bakanlık yönetmeliği mahkeme kararına göre güncellendiğinde bu mümkün olmayacak malesef.

  6. Merhabalar ben yeni mezun inşaat teknikeriyim sizin söyleminize göre şantiye şefliği yapamıyorum bulunduğm ilçede de başvuru yaptım yapamıyorum ama başka illerde ve belediyelerde teknikerler halen daha aktif olarak şantiye şefliği yapabilmekte

    1. Şuan Danıştay ilgili Dairesince verilen bir karar var ama bakanlık ilgili yönetmeliği henüz güncellemedi. O yüzden bazı yerler Danıştay kararını görmezden gelip çalıştırıyor. Yani bir boşluk söz konusu bu yüzden dediğiniz durum ortaya çıkıyor. TMMOB’da bununla ilgili bakanlığa bir yazı göndermiş yakın zamanda netleşir.

    2. Merhaba inşaat mühendisiyim tokide şantiye sefliğine başvuruda bulundum sgk hizmet döküm belgesi gerekli midir hangi belgeler gerekli teeskkur ederim

    1. Hayır alamazsınız çünkü UYDS kayıt aşamasında istenen bilgilerde oda sicil numarası da yer alıyor.

  7. Volkan Bey Merhaba,
    Ben Elektrik-elektronik mühendisiyim. Yükseköğrenim Kurumu tarafından Elektrik mühendisliği denkliği olan ne demek? Her elektrik-elektronik mühendisi zaten elektrik mühendisi demek değil mi? Ayrıca bir belge almaya gerek yok değil mi, oda üyeliği yeterli. Teşekkürler

  8. İyi günler ben inşaat teknikeriyim şantiye şefliği yapıyordum fakat askere gittiğim için şu an yapamıyordum geri döndüğümde devam edebiliyor muyum edemiyor muyum .

  9. Merhaba Manisa da yaşıyorum makine mühendisiyim fakat merkez ilçe belediyeleri Yunusemre ve şehzadeler belediyesi makine mühendislerine şantiye şefliği için onay vermiyor bazı belediyeler veriyor ve bu yüzden şantiye şefliği yapamıyorum bu konu hakkında bir bilginiz var mı ?

    1. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurun onlar bilgi verecektir. Normalde makine mühendisleri şantiye şefliği yapabiliyor. Ama bazı belediyelerin bu tip uygulamaları olabiliyor. Neden olduğu konusunda bilgim yok.

  10. Ben makine mühendisiğim bulunduğum bölgenin belediyesi şantiye şefliği kabul etmiyor bu nasıl olabiliyor bilgi verirseniz sevinirim.

  11. Merhaba ben makine mühendisiyim. Şu anda bir şirkette tam zamanlı çalışıyorum. Şantiye şefliği için teklif aldım. Fakat çalışırken olmuyor diye biliyorum. Ama müteahhit ısrarla oldugu söylüyor. Bir de iş saglıgı güvenliği belgesi olması gerekiyor mu ?

  12. merhaba eşim yabancı uyruklu ancak ktü mezunu mimar..türk vatandaşı olmadan şantiye şefliği ya da yardımcı kontrol elemanlığı yapabilir mi.bilgi verirseniz çok mutlu olacağım teşekkürler

  13. Merhaba, Bazı belediyeler Makina ve Elektrik Mühendislerinin Şantiye Şefliği taleplerini kabul etmiyorlar.Bu tavır yönetmeliğe uygun mudur? Bununla ilgili ne yapabiliriz.Teşekkürler.

    1. İlgili bölgedeki çevre ve şehircilik bakanlığına bağlı müdürlükten bilgi alabilirsiniz.

  14. Elektrik mühendisiyim, farklı bir sektörde tam zamanlı çalışıyorum.
    Kendi inşaatımın şantiye şefliğini yapabilir miyim?

  15. Merhabalar Harita Mühendisiyim İnşaat Mühendisliği alanında yüksek lisans yapsam şantiye şefliği yapmam mümkün mü

  16. Kendi inşaatıma şantiye şefi ola biliyormuyum işaatım 199 m2 ola bilirsem izleyeceğim yol nedir yardımcı olursanız sevinirim tşk.
    0505 454 46 91

  17. Meraba şantiye sefi hakkı inşaat teknikerlerine geri verildi mi geri verildi diye biseyler duydum diğru mudur?

  18. Merhaba makine teknikeriyim şantiye şefliği tekrar verildi diye bir haber duydum. Bu haberlerim gerçekliği var mı?

  19. Ben elektrik teknikeriyim.santiye şefliği yapabiliyormuyim.bazi yerde yapabildiğim bazı yerde yapamadığım yazıyor. Yardımcı olur musunuz ?

  20. merhaba volkan bey ben peyzaj ve süs bitkileri teknikeri ayrıca peyzaj mimarıyım şantiye şefliği yapabilir miyim

  21. Kolay gelsin yapı ressamlığı öğretmeni mezunuyum şantiye şefliğine başvuru yapabilirmiyim

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *