İş Kazası Örnekleri
İş kazası meydana gelmeden önce alınması gereken bir dizi önlemleri beraberinde getirir. Önlemlerin alınması noktasında risk analizi en önemli basamağı oluşturur. Fakat proaktif bir uygulama için daha önceden meydana gelen olayların incelenmesi ve ders alınması tecrübeyi arttırmaktadır. Meydana gelmiş gerçek iş kazası olaylarını incelemeniz için 10 adet iş kazası örneği aşağıda yer alıyor. Bu yazı dizisiyle sizlere toplamda 30’a yakın yaşanmış olay sunmayı amaçlıyorum.
İş Kazası Örneği 1
Tarih: 2.10.2012 Yer: Sarıyer/İSTANBUL
Açıklama: 2.10.2012 Salı günü saat 10.30 da H. E. K. Ait sosyal tesislerin kaba inşaat yapım işleri esnasında 60*30 cm ebatlarında 7 m uzunluğundaki kirişin betonunun dökümü esnasında, kalıba beton dökümü sırasında kalıbın çökmesi şeklinde meydana gelmiştir.
Kazanın Sebepleri: Olayın meydana geldiği şantiyede çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği hususunda eğitim almamaları. Olaya sebep olan kalıbı kuran işçilerden Ö. G.’ nün mesleki yeterlilik belgesinin bulunmaması. Kalıbı kuran ve kazada hayatını kaybetmiş olan işçinin ise mesleki yeterlilik belgesinin bulunmaması. Olay sebebiyle işçilerin hayatlarını kaybetmiş oldukları kalıpta, beton dökümünden önce statik olarak kalıbın uygunluğunu gösteren hesabın yapılmaması. İşçilerin, malzemelerin yüksekten düşmesini önlemek amacıyla toplu koruma yoluna gidilerek uygun güvenlik ağı sisteminin kurulmaması. Yüksekte çalışan işçilerde uygun emniyet kemerinin bulunmaması ve işçilerin emniyet kemerlerini bağlayacakları yaşam hatlarının oluşturulmaması. Şantiyede, işveren veya alt işverenlerin faaliyetleri sırasında sağlık ve güvenlik proje koordinatörü atanmaması, sağlık ve güvenlik planı oluşturulmamış olması
Sonuç: 2 ölü, 1 yaralı Asıl işveren ve alt işveren asli kusurlu, müteveffa işçiler kazazede tali kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır.
İş Kazası Örneği 2
Tarih: 09.04.2014 Yer: Gaziosmanpaşa /İSTANBUL
Açıklama: Kaza 09.04.2014 Çarşamba günü, saat 12.20 sıralarında dış cephe işlerinde kullanılacak çalışma sepetinin kurulması esnasında, sepetin bağlı olduğu yerden kopması ve çalışan KAZALI’nın sepeti aşağıya indirmek için sepete binmesiyle sepetle birlikte düşerek hayatını kaybetmesi ile sonuçlanmıştır.
Kazanın Sebepleri: Kazaya sebebiyet veren monoray iskele sisteminin kurulumdan sonra gerekli testlerinin yapılmaması. Testleri yapılmamış monoray iskele sistem sepetinin olası tehlikelerine karşı bağlantı sorunlarından kaynaklı düşme, montaj ve test işlemleri tamamlanmadan sepete insan çıkması. KAZALI’nın olay esnasında emniyet kemerinin üzerinde olduğu fakat bağlantı yapabileceği dikey bir yaşam hattının olmaması. Monoray iskele sisteminin kurulum ve montajını sağlayan şirketin yapılan çalışmaya ilişkin risk değerlendirmesi yapmaması. Kurulumu yapılan monoray iskele sisteminde oluşabilecek olası aksaklıklar için işçilerin yüksekten düşmesini önleyecek bir dikey yaşam hattı oluşturulmaması. KAZALI’ a ait mesleki eğitim belgesi olmaması. Monoray iskele sisteminin kurulumu ile ilgili çalışmalar yetkili birisinin gözetimi altında yapılmaması. Asıl işveren tarafından (oluşturulması gereken) sağlık ve güvenlik planında, giydirme cephe sistemlerinin inşa edilebilmesi için kurularak kullanılması gereken asma iskelelerin kurulum ve kullanım süreçlerinde ortaya çıkabilecek risklerin dikkate alınmaması
Sonuç: 1 ölü
İş Kazası Örneği 3
Tarih: 24.10.2014 Yer: Kozyatağı Mahallesi/İSTANBUL
Açıklama: “A. Yapı Tic.Ltd.Şti.” unvanlı firmalarının yaptığı, Kozyatağı Mahallesinde faaliyet gösteren şantiyede, 24/10/2014 tarihinde Saat: 08.45 sıralarında meydana gelen ve A Tipi Masa çıkarma konsolunun (Malzeme çıkarma platformu) çökmesi sonucu 1 (bir) çalışanın da düşerek vefat etmesi ile sonuçlanmıştır. Kazalı S. K.(Kalıpçı), A blok 13.katta (kazanın meydana geldiği kat) sökülen kalıp malzemelerinin (10*10 luk kalasların) kule vinç tarafından 15. kata taşınması için platforma yerleştirmesi sırasında, platformun çökmesi nedeniyle platformla birlikte düşerek hayatını kaybetmiştir.
Kazanın Sebepleri: Olaya sebep olan platformunu kuran O. Ş.’nın ve müteveffa S. K.’nın mesleki yeterlilik belgelerinin bulunmaması. Yük alma platformlarında, platformun çökmesi veya çalışanların düşmesi durumlarında, çalışanları askıda tutacak özellikte yaşam hat sistemi bulunmaması. Platformun bağlantı yerleri ve bağlantı noktaları yeterli sağlamlıkta olmaması. Platformun doğru kurulduğuna dair kontrollerin yapılmaması. Müteveffa S. K.’nın platforma döşeme kalıp parçalarının taşıdığı esnada paraşüt tipi emniyet kemeri kullanmaması. Kazazedenin emniyet kemerini takabileceği bir yaşam hattı veya bağlantı noktasının olmaması. Şantiyede, işveren veya alt işverenlerin faaliyetleri sırasında sağlık ve güvenlik proje koordinatörünün atanmaması.
Sonuç: 1 ölü “A. Yapı Tic.Ltd.Şti.” ünvanlı işveren hakkında Toplam 5600 TL idari para cezası uygulanması, “G. Yapı Grubu Müh. G.M. Yat. İnş. Taah. Oto.Pet.Ürün.San.Tic.Ltd. Şti.ve O. İnş. San.ve Tic.Ltd.Şti. İş Ortaklığı” ünvanlı işveren hakkında 1120 TL idari para cezası uygulanması kanaatine varılmıştır.
İş Kazası Örneği 4
Tarih: 09.09.2013 Yer: Altındağ/ANKARA
Açıklama: 09.09.2013 tarihinde saat 09.30 civarında, Blok çatısında çalışan maktul H. A. 7. Kattan düşerek hayatını kaybetmiştir.
Kazanın Sebepleri: Maktule yeterli eğitimin özellikle kişisel koruyucu donanımların kullanımı eğitiminin verilmemesi. Olay günü iş değişimi olduğu halde yenileme eğitimi verilmemesi. Çalışanların yeterli eğitim verilmeden işe başlatılması. İş alanında herhangi bir uyarı ve ikaz levhasının bulunmaması. Kişisel koruyucuların kullanılmaması. İşyerinde denetim ve gözetim görevinin yerine getirilmemesi
Sonuç: 1 ölü Şüphelilerden S. maktulün çalışmış olduğu şirketin sahibi olup alt işveren olarak çatı yapım işlerini yapmaktadır. Şüpheli olayda birinci derecede asli kusurlu Şüphelilerden U. maktulün çalıştığı iş yerinde saha sorumlusu olarak çalışmaktadır. Şüpheli olayda birinci derecede asli kusurlu Şüphelilerden S.’un maktulün çalışmış olduğu işyerinde İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışmaktadır. Şüpheli olayda birinci derecede asli kusurlu Şüphelilerden C. işyerinde şantiye şefi olarak çalışmaktadır. Şüpheli olayda birinci derecede asli kusurlu Maktul H. A. olayda ikinci derecede tali kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır.
İş Kazası Örneği 5
Tarih: 16.09.2007 Yer: Tuzla / İSTANBUL
Açıklama: 16.09.2007 günü, saat 15:50 sıralarında, T.S.T.’nde yapılmakta olan Sosyal Bina iskelesinde çalışmakta olan H.A. Y.End. Tic.İmal.Şti. ünvanlı firmanın yürüttüğü yeni yapılmakta olan Sosyal Bina’nın iskelesinde kat parapet kalıplarını sökmektedir. Olay sırasında dengesini kaybederek yaşamını yitirmiştir.
Kazanın Sebepleri: – Gerekli denetim ve gözetim faaliyetinin yerinde ve zamanında gerçekleştirilmemesi, iş güvenliği ilkelerine uygun tarzda denetim sorumluluğunun yerine getirilmemesi – İşçilere çalıştıkları alanlar ve yaptıkları için özelliklerine uygun günlük eğitimlerin yeterli şekilde verilmemesi – İskelenin gerekli korkuluklara sahip olmadığı, yalnızca kişisel koruyucularla iş güvenliği sağlanmaya çalışılması
Sonuç: 1 ölü Y. End. Ltd.Şti. sorumlusu müteahhit T. Y.’ın olayda asli derecede kusuru bulunduğu, aynı şirketin iş güvenliği sorumlusu M. Y.’in tali derecede kusuru bulunduğu, S. Tersanesi bu konuda iş güvenliği sorumlusu olarak görevlendirdiği Y. Y.’ın tali kusurlu olduğu, müteveffa işçinin de tali kusurlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır.
İş Kazası Örneği 6
Tarih: 17.12.2011 Yer: Acıgöl / NEVŞEHİR Cami İnşaatı – Kubbe Beton Kalıbı ve Kalp İskelesinin Çökmesi
Açıklama: Cami kubbe betonunun dökümü sırasında kalıp iskelesinin çökmesi ile birlikte 11 işçinin yüksekten düşüp kalıp sisteminin altında kalmasıyla sonuçlanmıştır.
Kazanın Sebepleri: Kalıp iskelesinin teknik gözetim altında kurulmamış olması, kurma planının olmaması. İskele ve kalıbı kuran personelin teknik yeterliliğinin olmaması. İskelenin statik hesabının yapılmayıp, kurulumu sırasında yetkili bir kişinin kontrol edip belgelendirmemesi. Kalıp altında kafes, ızgara sistemleri gibi taşıyıcı sistem oluşturulmaması, kalıba gelen yükün iskeleye aktarılması için uygun bir sistem tasarlanmaması, hesapsız ve gelişigüzel dikme ve kalaslarla bağlantı yapılması. İskelenin dengesinin sağlanması için yeterli sayıda ve uygun ankraj yapılmamış olması. İşçilerin yüksekten düşmesini önlemek için kalıp sistemi dışında yaşam hatlarının olmaması .
Sonuç: 1 ölü, 10 yaralı
İş Kazası Örneği 7
Tarih: 04.04.2009 Yer: BURSA
Açıklama: 04.04.2009 tarihinde, T. İnş. Hafr. Otom. Tur.San.Tic.Ltd.Şti. işçilerinden N.K. Yapı Koop. binasının 5. katında beton kalıbı yaparken aşağıya düşmüş ve yaralanmıştır.
Kazanın Sebepleri: Beton kalıbının dış cephede bulunan tahtanın altında destekleyici bir unsurun olmaması. İşçilere işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri verilmemesi. Düşmeyi önleyici kişisel koruyuculardan paraşüt tipi emniyet kemeri verilmekle birlikte, kemeri takmak için yaşam hattı yerleştirilmemesi (veya buna uygun bir ankraj noktası oluşturulmaması). Düşmeyi önleyici toplu koruma önlemlerinden olan güvenlik ağları kurulmaması 15.03.2012 tarihli bilirkişi raporunda T. İnş. Hafr. Otom. Tur.San.Tic.Ltd.Şti. %50, mevcut dosyada adı belirtilmeyen üst işveren %20, müteveffa ise %30 oranında kusurlu bulunmuştur.
Sonuç: 1 ağır yaralı
İş Kazası Örneği 8
Tarih: 21.05.2009 Yer: Sarıyer / İSTANBUL
Açıklama: 21.05.2009 günü, saat 04:15 sıralarında, Sarıyer Çayırbaşı arasında yapılmakta olan Ç. T1 tünel inşaatında, gece vardiyasında T1 platformunda kalıp açma işinde çalışmakta olan N. Ç. 5 metre yüksekliğinde platformdan aşağıya beton zemin üzerine düşerek yaşamını yitirmiştir.
Kazanın Sebepleri: Olay sırasında güvenlik kemeri kullanmaması. Emniyet kemerinin takılması için uygun yerlerin olmaması ve takmanın çok zor olması. Üzerinde çalışılan platformda korkuluk bulunmaması. Güvenlik ağları kurulmaması. İşçilere işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri verilmemesi. Kazazedeye verilen emniyet kemerinin bel tipi emniyet kemeri olup, vücut tipi emniyet kemeri olmaması .
Sonuç: 1 ölü 03.02.2014 tarihli bilirkişi raporunda TCT İnşaat %50, P.Y.T. Ltd. %30, müteveffa ise %20 oranında kusurlu bulunmuştur.
İş Kazası Örneği 9
Tarih: 20.12.2008 Yer: Köseköy / KOCAELİ
Açıklama: 20.12.2008 tarihinde, Saat: 15.00 sıralarında, Köseköy E. End. Kağıt Üretim San.Tic.Ltd.Şti. fabrikasında, sundurmalardaki betonların onarılması için işyerine gelen S. A. çatının da arızalı olduğunu görerek tamir etmek amacıyla çatıya çıkmış, ancak bastığı eternitlerin kırılması sonucu düşerek yaşamını yitirmiştir.
Kazanın Sebepleri: Kazazedeye çatı merdiveni verilmemesi. Emniyet kemeri gibi koruyucular verilmemesi. İşverenin işçileri yeterince denetlememesi. İşçilere işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri verilmemesi
Sonuç: 1 ölü 01.09.2013 tarihli bilirkişi raporunda E. End. Kağıt Üretim. San.Tic.Ltd.Şti. %70, kazazede işçi %30 oranında kusurlu bulunmuştur.
İş Kazası Örneği 10
Tarih: 05.03.2012 Yer: Gebze / KOCAELİ
Açıklama: 05.03.2012 tarihinde, 11.50 sıralarında U. H. C. inşaatında çalışmakta olan S. E. iki kubbe arasından 75 cm.’lik alandan merdiven omzuna takılı vaziyette geçmek isterken dengesini kaybederek yaklaşık 10 m. yükseklikten aşağıya düşerek yaşamını yitirmiştir.
Kazanın Sebepleri: Çatısız damın dış çevresinde herhangi bir güvenlik önleminin, korkuluğun veya ağ sisteminin kurulmaması. İşçilere işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri verilmemesi
Sonuç: 1 ölü 06.06.2012 tarihli Gebze 1. İş Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporunda Söz konusu inşaatın sorumlusunun kalfa R.T. %80, kazazede işçi S. E. ise %20 oranında kusurlu bulunmuş, derneğe veya başka bir kişiye kusur izafesinde bulunulmamıştır.
Bende iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı okuyorum tam araştırma yaparken yazınız denk geldi ve okudum. Bir kez daha iyiki bu bölümü seçmişim dedim. Güvenlik hayatımızın her alanında olmalı hatta okullarda ders bile verilmeli diye düşünüyorum 🙂
Evet katılıyorum. Başarılar dilerim.
Merhaba ben mimarlık öğrencisi Feyza nur orhan iş güvenliği dersim ile ilgili kısa bir ödevim vardı ancak pandemi döneminden ötürü yüzyüze bir iş güvenliği uzmanı ile iletişim kuramıyoruz bize yardımcı olabilmeniz mümkün müdür? Çalışmamın ayrıntılarını ekleyemedim mail üzerinden gerçekleştirebileceğim.
İyi çalışmalar. Saygılarla
Merhabalar ben de İSG bölümü 2. sınıf öğrencisiyim bir ödevimde yardıma ihtiyacım var. Geri dönüş sağlayabilirseniz çok memnun olurum. İyi günler.