Ahşap Kaplamalar
Ahşap Kaplamalar

Ahşap kaplamalar ve Kompozit paneller

Ahşap kaplamalar doğal bir yapı materyalı olmasıyla birlikte doğada ormanın kendiliğinden oluşumu sayesinde bu malzemenin temini kolaylaşmış ve tarih boyunca yapı alanında kullanımını sağlamıştır. Cephe kaplama elemanı olarak ahşap kullanımın yapıda olumlu ve olumsuz etkileri oluşmaktadır. Taş, tuğla vb. yapıda ölü ağırlık oluşturan malzemelere kıyasla yapıdaki ölü yük etkisi daha azdır. Suya karşı dayanıksızlığıda bu malzemenin korunması gereken ana etkenlerindendir.

Suyu emme ve su etkisiyle şişme gibi etkenleri güneşin etkisiyle kuruma sonrası büzüşme, kırılma veya çatlama gibi sorunlar oluşturmaktadır. Ahşapın diğer olumsuz yönüde çürüme özelliğidir. Gerekli koruma önlemleri alınmazsa etkisi altında olacağı; ahşap kurtları, mantarlar, bakteriler, böcekler ahşapın yapısını bozarak kullanılmaz hale getirecektir.

Cephelerde uygulanan doğal ahşap veya işlenmiş ahşap kaplama malzemeleri beton, tuğla ve ahşap taşıcı sistemlerde yatay veya düşey uygulanmaktadır. Uygulama öncesi yapının dış cephesindeki düzgünlüğün sağlanması amacıyla ahşap kaplama malzemesinin montajının yapılacağı ızgara sistemi dubel, çivi, montaj lamaları vb. yardımcı ekipmanlar kullanılarak yüzey kullanıma uygun hale getirilir.

Ahşap yapı malzemesinin başlıca olumsuz diğer bir özelliğide yangına karşı dayanıksızlığıdır. 150 derecede yanmaya başlayan ahşap 3 katlı yapılara kadar kullanımına izin verilen bir taşıyıcı sistem elemanıdır. Ahşap kaplama; genellikle yatay veya düşey olmak üzere iki yönde uygulanmaktadır. Uygulama metodları yalı baskısı, geçmeli yalı baskısı, yarım geçme, lamba-zivana vb. yöntemlerdir.

Ahşap kaplamalar için yapılan kompozit paneller

Kompozit panel, geleneksel ahşap veya çelik yerine kullanılan bir yapı malzemesi türüdür. Bu paneller sağlam ahşap veya çelikten daha hafif ancak üst seviyede mukavemet ve yapısal dayanım sağlamaktadır. Yapay ahşab, alüminyum ve fiberglas olmak üzere üç temel kompozit panel türü vardır. Bu panellerin her biri, aynı malzemeden çoklu tabakalar veya bazı koruyucu malzemelerin tabakaları arasında sandviçlenmiş hafif bir sistemden oluşabilir.

Yapay ahşap kompozit panel tipik olarak preslenmiş ahşap elyaftan veya epoksi reçine ile harmanlanmış talaşdan yapılır. Ahşap öğütülür veya ince bir hamur haline getirilir, daha sonra kurutulur. Kurutulmuş elyaflar epoksi ile karıştırılır ve yüksek ısı ve basınç seviyelerinde tabaka haline getirilir. Kullanılan odun liflerinin türüne bağlı olarak, bu paneller orta yoğunlukta fiber tahta veya MDF olarak da bilinir.

Alüminyum kompozit ürünler sandviç panel olarak adlandırılır. Bunlar, ince alüminyum levhalarla sarılı hafif bir çekirdekten oluşur. Çekirdek, petek şeklinde şekillendirilmiş sert köpük veya reçine kaplı mukavva kullanılarak yapılabilir. Bu paneller, geleneksel çelik konstrüksiyona benzer seviyelerde mukavemet sağlar, ancak yapıda oluşan ölü yük ağırlığı diğer sistemlere göre azdır. Bu paneller, ulaşım ve havacılık sektörlerinde hafif yük taşıyan araçlar ve tam yük taşıyabilecek kadar güçlü yerler yaratmak için kullanılmaktadır.

Kompozit bir panel, fiberglas, köpük ve epoksi reçinenin birleşiminden yapılır. Tipik olarak bu malzemeler bir araya getirilerek fiberglas levhalar bir köpük çekirdeği çevreler. Bu tip kompozit panel, su bazlı uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok sörf tahtası ve kayaks, tekneler ve diğer deniz gemileri gibi cam elyaf panellerden yapılır. Panellerin hafifliği, geminin yüzmesini önlemeye yardımcı olurken, panelin yüksek gücü geminin yolcu veya yük taşımasına olanak tanır.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *