TS 825 Standardı ve Çatı Yüzeyi Isı Yalıtımı
TS 825 Binalarda ısı yalıtım kuralları 1999 yılında belirlenmiştir. Binalarda ısı kaybının önemli bir kısmı çatıda meydana gelmektedir. Uygun malzeme ve işçilik ile yapılan çatı yalıtımları kış aylarında mevcut alan içindeki sıcak havanın dışarıya geçişini engellediği gibi, yaz aylarında bina dışındaki sıcak havanın bina içerisine geçişini engellemektedir. Isı kaybı, uygulanan çatının tipine göre değişiklik göstermektedir. Isı kaybının en az olduğu tip üzeri çatı ile örtülü tavandır. Çatı yalıtımında en çok kullanılan ısı yalıtım malzemesi alüminyum folyolu cam yünüdür.
Çatının şekline (teras, üzeri çatı ile örtülü tavan gibi) göre uygulanacak yalıtım türü farklılık göstermektedir. Isı kaybı en az olması için kullanılan en uygun şekil üzeri çatı ile örtülü (oturtma) tavandır. Oturtma çatılarda yalıtım işlemi uygulanırken yalıtım malzemesinin deforme olmamasına, ıslanmamasına ve gerektiğinde buhar kesici ile desteklenmesine dikkat edilmelidir. En hassas nokta olan bacanın bulunduğu bölgede olası bir yangın durumunun önüne geçmek için bacaya yakın yüzeylerde yanmayan yalıtım malzemesi seçilmelidir.
Çatı ısı yalıtımının avantajları; Isı kaybının önüne geçilerek, ısınma için harcanan enerji ihtiyacı azalır. Isınma ihtiyacındaki azalma ile birlikte fosil yakıt kullanımı azalır ve çevreye yayılan zararlı gaz miktarı azalır. Enerji israfı azalır. Yalıtımlı çatılarda; su sızıntısı, rutubet, kötü koku, küflenme oluşumu azalır. Sıcak ve soğuk hava farkı azalır. Dış havadan içeriye ve içeriden dış hava ısı geçişi önlenir.
TS 825 “Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı” binalarda meydana gelen enerji kaybının büyük ölçüde olduğunu ve yalıtım uygulamaları ile iyileştirme yapılacağını hedefler. TS 825’de derece-gün (DG) hesaplamalarında Türkiye’de farklı iklim koşullarına göre 4 farklı derece-gün bölgesine ayrılmıştır. Bölgelerin farklılaşmasında asıl etken illerin bulunduğu coğrafi konum, iklim koşullarıdır. Belirlenen bölgeler illerin bulundukları konumları, dış ortam sıcaklıkları, güneşten gelen ışınım boyutu gibi etkenler ile 4 bölgeye sınıflandırılmıştır. 1. Bölgeden 4. Bölgeye doğru iklim koşulları zorlaşmakta ve soğuk hava etkisi mevcuttur. 1. Bölgede ılıman iklim şartları olup, ısıtma ihtiyacının minimum olduğu iklim bölgeleridir. Genellikle 1. Bölgede yer alan iller Akdeniz bölgesine ait illerdir. 4. Bölge’yi ele alırsak karasal iklimin egemen ve ısıtma ihtiyacının fazla oluğu iller yer almaktadır. Genellikle Doğu illeri 4. Bölge’de bulunmaktadır.
TS 825: http://www1.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/cf3e258fbdf3eb7_ek.pdf
MERHABA BİNAMİZİN 2.YİLİ DAİREYİ MÜTEAHHİT TEN ALDİK.10 KATLİ BİNA VE KATTA 4 DAİRE 10.KATİNDA OTURUYORUZ 2. KIŞI GECİRDİK TABİ İSİNMAMA İSİ KAYBİ PROBLEMİ YASADİK BİLDİGİNİZ ANTREDEN HAFİF ESİNTİ GELİYOR.CATİ YALİTİMİNİN YETERSİZ GELDİĞİNİ DÜŞÜNEREK KARSİ KOMSUM CATİDAKİ KULLANİLAN MALZEMEYİ KONTROL ETMİŞ 2.5 CM LİK MALZEME KULLANİLMİS BELEDİYEDEN YAPU DENETİMDEN KONTROL ETTİGİNDE 5 CM LİK MALZEME KULLANİLDİGİ YAZİYORMUS,YAPİ DENETİMDEN KONTROLE GELİNMİS COK PROBLEM DEGİL GİBİ SACMA SAPAN YORUM YAPMİSLAR BİR SEKİLDE MÜTEAHHİT HABERDAR OLMUS KARŞI KOMSUMA ARAMIZDA KALSİN SADECE SİZİN DAİRENİZİN İCTEN YALİTİMİNİ YAPTİRAYİM 17 GUN EVİ BOSALTCAKSİNİZ IŞIK BANTLARİNİZDA KARTONPİYERLERİNİZDE BOZULUR DİYE BİRAZ CAYDİRMAYA YONELİK KONUSMUS BU DURUMDA KAT MALİKLERİ OLARAK NASİL BİR YOL İZLEMEMİZ GEREKİR? EN KISA NASİL ÇÖZÜME ULASTİRABİLİRİZ? SİMDİDEN TESEKKUR EDERİM