Shanghai Tower
Shanghai Tower

Shanghai Tower bina tasarımı ve teknik bilgiler

Shanghai Tower yeşil bina özelliğine sahip olup, en önemli tasarım özelliği ise dikey eksenli rüzgar türbinleridir. Yılda 350.000 kWh’ye kadar elektrik üretmek için kulenin tepesine (124. katta (570m yüksekliğe)) çok yakın bir noktaya monte edilmiştir. Binanın ısıtma sistemi olarak jeotermal enerji kullanmaktadır. Ayrıca, binanın dış cephesine yerleştirilmiş bahçeler termal bir tampon bölge yaratmakta ve iç mekan hava kalitesini iyileştirmektedir. Binanın sarmal parapetleri HVAC (İngilizce Heating, Ventilating and Air Conditioning) sistemleri için kullanılacak yağmur suyunu toplayıp gereken seviyelerde depolamaktadır.

Sangai Tower Döner tasarımıyla diğer gökdelenlerden oldukça farklı.
Shanghai Tower Döner tasarımıyla diğer gökdelenlerden oldukça farklı.

Temelde 50 metre uzunluğa kadar C50 beton sınıfına sahip 831 adet fore kazık kullanılmıştır. Kulenin döner (burkulan) cam cephesi , binadaki rüzgar yüklerini %24 oranında azaltmakta ve ayrıca inşaat malzemelerinde önemli bir tasarruf sağlamaktadır. Kule benzer yükseklikte geleneksel bir tasarıma göre %25 daha az yapısal çelik kullanımına olanak sağlamıştır. Zeminde binanın salınımlarını dengelemek amacıyla ‘Tuned mass damper’ olarak bilinen dengeleyici bir sistem kullanılmıştır. Bunun bir benzerine Taipei 101 projesinde de rastlamak mümkündür. Bu sistem, sönümleyici görev üstleniyor ve binada meydana gelen salınımların tersine hareket yaparak deprem veya rüzgar etkilerini en aza indiriyor. Böylece daha konforlu ve güvenli bir yapı bünyesine olanak sağlıyor.

Shanghai Tower iskelet tasarımı oldukça ilgi çekici

İskelet üç bölümden oluşmakta; iç kısımda 4 köşe kolonu, en dışta radyal makaslar ile iki katlı yüksek kutu kemer makasları ve 8 büyük kolon yer alıyor. Bu çerçeve sistemi bilezik şeklinde küçülen iç çaplarda en üst kata kadar belirli aralıklarda 8 adet yerleştirilmiştir. 8 özel bilezik çerçeve binayı 9 ana kısımda oluşturmaktadır. Çerçeve tasarımları üst katlara doğru iç payandaları azaltılarak hafifletilmiştir. Çekirdek duvarının kalınlığı binanın üst kısımlarında 0.5 m alt kısımlarda ise 1.2 m gibi kalınlıklarda tasarlanmıştır. Mega projelerde ağırlık önemli bir kriterdir. Bu tür projelerin genel özelliği, temelden geniş başlayan tasarımlar üst katlarda incelerek hem daha az rüzgar yüküne maruz kalmak hem de daha yüksek seviyelere ulaşmak amaçlanır. Buna bir nevi mühendislik hilesi de diyebiliriz çünkü dümdüz yükselen ve her katta eşit kalınlıkta olan bir yapının bu yüksekliklerde inşa edilmesi oldukça zordur.

3 thoughts on “Shanghai Tower bina tasarımı ve teknik bilgiler”

  1. ben makina mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.shangai tower ısıtma havalandırma projem var. bana yardımcı olabilirmisin.

  2. Kulenin tesisat ve aydınlatma sistemleri hakkında detaylı bilgilere nereden ulaşabilirim? İnternette yeterli kaynak bulamadım ve bu konuda araştırma yapmam gerekiyor.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *