Sandviç Panel
Sandviç Panel

Sandviç panel sistemleri ve çatı yapımında kullanımı

Sandviç panel genelde sanayi yapılarında çatı kaplama malzemesi olarak kullanılır. Bu yapı malzemesi farklı kalınlık ve yoğunluklara sahip alüminyum veya galvanizli sac levlalar arasına farklı kalınlıklarda taşyünü ve poliizosiyanurat gibi dolgu malzemeleri kullanılarak üretilen kaplama malzemeleridir. Uzun ömürlü olması, yüksek ısı ve ses yalıtımları, yangına karşı yüksek dayanımları ve hızlı montajı, sandviç panelleri sanayi yapılarında en çok kullanılan çatı kaplama elemanları haline getirmiştir. Sandviç cephe panellerinden farklı olarak dış kısmı hadveli olarak üretilen ve kilitli birleşim detayları sayesine yüksek su yalıtımı sunarlar. Prefabrike yapıların tasarımında en çok tercih edilen çatı çözümü sandviç paneller bu sektörün en önemli malzemesidir.

Sandviç Panel Örneği
Sandviç Panel Örneği

İhtiyaca göre farklı yalıtım kalınlıkları ve dolgu malzemesi ile tercih edilebilen sandviç paneller için, farklı alt sac kalınlığı 0.28-0.50 mm ve üst sac kalınlıkları 0.32-0.50 mm ve yalıtım kalınlığı değerleri 30-50 mm arasında değişir. Yalıtım malzemesi olarak taşyünü kullanılmaktadır. Ayrıca 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre; toplam çatı paneli, nakliye ve montaj dahil maliyetlerinin 47,24 TL / m² ve 75,27 TL / m² arasında değiştiği görülmüştür. Çatı kaplama yükü, 0.50 mm iki adet sacın arasında, 100 kg / m³ yoğunluğa ve 5 cm yalıtım kalınlığına sahip taşyünü sandviç panel kullanılacağı öngörülerek 15 kg / m² olarak tahmin edilebilir.
Sanayi yapılarında cephe kapatmaları için genellikle sandviç cephe panelleri ve briket duvarlar kullanılmaktadır. Sandviç cephe panelleri, yüksek yalıtımı, uzun ömürlü olması ve şık görüntüsü ile öne çıkmaktadır. Briket duvarlar ise düşük olan ilk maliyeti ile öne çıksa da, zamana karşı sıva ve boya dökülmesi gibi dezavantajları bulunmaktadır.

Sandviç panel cephe sistemleri

Sanayi yapılarının cephe panelleri, sandviç çatı panellerinden farklı olarak sacları hadvesiz üretilir. Cephe panelini monte etmek için, araç çarpması gibi durumlardan korunmak için, öncelikle hatıl üstünden minimum 1 m yüksekliğinde betonarme perde inşa edilmesi önerilmektedir. Yapılan betonarme perdenin üzerine, uygun aralıklarla çelik profiler, altta perdelere dübelle sabitlenen plakalara, üstte kolonlara dübelle sabitlenen plakalara kaynak yapılarak monte edilir. Yapılan bu çelik karolajın üzerine cephe panelleri vidalanarak sabitlenir.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *