Mekke Saat Kulesi dünyanın en büyük saatine sahip
Suudi Arabistan Mekke bölgesinde bulunan saat kulesi mimarisiyle ve yapım aşamalarıyla oldukça ilgi çekici bir yapıdır. Kulenin bulunduğu parsel 1.500.000 m² zemin alanına sahip yedi kuleden oluşan ticari ve konut kompleksidir. Kulenin betonarme katları normal bir gökdelen görüntüsünde olsa da çelik yapının başladığı 346 metreden sonrası yapıyı eşsiz kılıyor. Kulede yer alan 43m × 43m ölçülerindeki 4 açıda yer alan saat dünyanın en büyük saati olarak öne çıkıyor ve yaklaşık iki milyon LED ışıkla aydınlatılıyor. Ayrıca saat namaz vakitlerini çevredeki Müslümanlara duyuruyor.
Bir diğer önemli mimari özellik ise 23 m yüksekliğindeki cam elyaf sırtlı mozaik altından yapılmış bir hilal simge, kulenin en üst noktasına monte edilmiştir. 7. Yüzyıldan bu güne kadar İslâm dünyasında hilâl motifi sembol olarak kabul edilmektedir. Saat kulesinin mozaiklerinin yapıştırılması için özel olarak üretilen Kerapoxy (iki bileşenli aside dayanıklı epoksi yapıştırıcı) kullanılmıştır. Akrep ve yelkovan dökme fiber glass malzemeden yapılmış. Ayrıca üretilen bu saati 8 km uzaklıkta insanlar görebiliyor.
İnşaat sırasında 18. yüzyıldan kalma kale yıkıldı.
Saat kulesinin üst 200 m’si, fiber takviyeli plastik (FRP) kompozit panellerle kaplanmıştır. Saat kulesi inşaatını yapanlar, Türkiye Kültür Bakanlığı’nın itirazlarına rağmen, 18. yüzyıldan kalma bir Osmanlı kalesi olan Ajyad Kalesi’ni yıkmıştır. Bu gibi gelişmelerden dolayı proje kentin kutsal alanlarının havasını değiştirdiğinden dolayı büyük eleştirilere maruz kalmıştır. Yapının Türkiye için bir diğer önemli özelliği Türk firma Çimtaş çelik konstrüksiyon noktasında yapıya katkıda bulunmuştur. Saat kulesi yapıldığı sene Dünya’nın en yüksek 2. Binası konumundaydı fakat günümüzde yeni yapılan projelerden sonra gerilemeye başladı. Şuan için listede 3. En yüksek bina konumunda yer alıyor.
Mekke saat kulesi inşaatında Türk firması yer aldı.
Kulenin ilk 350 metresi betonarme olarak inşa edilmiştir. 346-601 metre arası ise çelik montajı ile geçilmiştir. Çimtaş firması da bu yükseklik aralıklarında çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Gökdelende 14.5 ton çelik kullanıldığı proje detaylarında yer almakta. Saatin en üst noktasında tüm cephelerden görünmesi için 4 adet saat monte edilmiş ve bu saatlerde 250 kg altın kullanılmıştır. Bu projenin bir çok aşamasında Türk’ler katkıda bulundu saatin en üst noktasındaki yazılar Türk hattatlar tarafından yazıldı ve kule için çekilen belgeselin yönetmeni de yine Türkiye’den bir isimdi.